Waarom je nú moet kiezen voor videomarketing

Video is het meest krachtige medium dat je online kunt inzetten. Mensen zijn visueel ingesteld en kijken liever naar een video dan dat ze een tekst lezen[1]. Een video zal daarom eerder de aandacht trekken dan een tekst of een foto. En dat word gewaardeerd en niet alleen door de kijker...

In deze blog leg ik je uit waarom dit het moment is om te kiezen voor videomarketing. Het is de belangrijkste vorm van contentmarketing. 

 

De groei van online video

Eerst even een klein stukje geschiedenis. Hoe is het nou gekomen dat video zo snel een belangrijk medium is geworden?

In de jaren 90 was het voor ondernemers belangrijk om online zichtbaar te worden doordat steeds meer mensen internet gingen gebruiken. Veel ondernemers kozen ervoor om een website te laten maken waardoor tussen 1998 en 2000 het aantal geregistreerde .nl websites spectaculair steeg met 850%[2]. In de hedendaagse maatschappij is het in de meeste branches onmogelijk geworden om zonder website succesvol te zijn. Zonder online zichtbaar te zijn doe je niet meer mee. 

De laatste jaren zie ik een vergelijkbare trend als het gaat om online video. Door de komst van social media en smartphones is het heel makkelijk geworden om video’s te verspreiden en je boodschap bij het juiste publiek onder de aandacht te brengen.

Video’s op populaire kanalen zoals Snapchat, Facebook en YouTube worden dagelijks 22 miljard keer bekeken[3]. Dat biedt nieuwe kansen voor ondernemers. Als je er nu met videomarketing begint is de kans groter om je te onderscheiden en de positioneren dan wanneer iedereen het doet.

 

Online zichtbaarheid

YouTube is na Google de grootste zoekmachine van de wereld. Het is met afstand het grootste videoplatform ter wereld. Ongeveer een kwart van alle internetgebruikers bezoekt YouTube elke dag! Het is een platform met een breed publiek en 1,7 miljoen Nederlanders maken er dagelijks gebruik van[4]. Als je geen video’s hebt op YouTube dan zal je je doelgroep je daar ook niet tegen komen.

Maar natuurlijk zijn er, zeker de laatste twee jaar, vele 'concurrenten' van YouTube bijgekomen. Denk hierbij aan Instagram...

 

Video en paid media

Een tijdje geleden leverde ik een video testimonial op voor een klant van mij. Na de oplevering vroeg ik me af wat de klant met de video ging doen. "We willen hem op YouTube zetten" luidde het antwoord. Ik vroeg of ik ze kon helpen met het opzetten van een campagne maar aan hun reactie te zien, begrepen ze niet wat ik bedoelde. En daar verbaas ik me ernstig over.

Het is te kort door de bocht om te denken dat een video (of andere vormen van content) vanzelf gaan reizen 'omdat het er zo leuk uitziet'. Paid media is essentieel. Je zult bereik moeten vinden om genoeg conversies te behalen! Anders behaal je nooit je doelstellingen. 

Video's worden enorm omarmt door Facebook. En zeker bij de campagnes. Facebook wil de concurrentie aangaan met Google. Hoe ze dit doen? Advertentie met video's worden beloond door lagere advertentiekosten. Simpelweg omdat een video nou eenmaal beter werkt dan bijvoorbeeld foto's. Mensen kijken langer naar je bericht en je boodschap wordt efficiënter gecommuniceerd. Dit zorgt voor een hogere relevantiescore en dat wordt beloond met lagere advertentiekosten.

 

Ga voor die bonus

Facebook gebruikt nog een truck om video's populairder te maken op hun platform. Een video die helemaal afgekeken word krijgt bonuspunten. Oftewel, de video krijgt voorrang in het algoritme op andere berichten en de advertentiekosten worden lager. Ideaal om tegen lage kosten een groot bereik te creëren!

 

Mijn ervaringen

Ik zelf ben erg fan van Facebook-advertenties. Ik zet ze steeds vaker in om mijn doelgroepen te bereiken. Niet alleen om nieuwe klanten te werven maar ook wanneer ik op zoek ben naar bijvoorbeeld acteurs of figuranten. Binnen tien minuten heb ik een campagne opgezeten waar ik binnen enkele uren al reacties op krijg. 

Ik wil graag een eigen ervaring delen om te laten zien wat Facebook-advertenties op kan leveren.  Een paar jaar geleden, toen ik nog niet zo veel ervaring had met Facebook, begon ik met het opzetten van mijn eerste advertentie. Ik maakte toen bruiloftsvideo's. Ik had alleen een probleem: ik nog niet voldoende boekingen om in het seizoen voldoende werk te hebben. Ik was pas op de helft van het aantal boeking dat ik wilde en het was al april! Oftewel, het trouwseizoen was al begonnen. 

Ik logde in op Facebook en wilde een campagne opzetten. Doelgroep: mensen die verlooft in hun status hebben aangegeven. Ik zocht de mooiste trouwvideo die ik had gemaakt uit mijn portfolio en plaatste deze in de advertentie. Deze moest het wel goed doen dacht ik want het was een zeer rakende video. 

Binnen een kwartier was de campagne in de lucht en het ging meteen als een trein. Ik kreeg bijna elke dag een e-mail binnen van mensen die vroegen of ik op hun trouwdatum beschikbaar was.

Wat waren de resultaten? Ik was € 160 kwijt voor de campagne, het leverde me bijna € 9.000 extra omzet op! Bovendien had ik voldoende werk in het trouwseizoen.

Ik ben er van overtuigt dat ik dit resultaat zonder video nooit bereikt zou hebben. 

 

Verbeter je positie in de zoekresultaten van Google

Daarnaast heeft videomarketing een positief effect op de Seach Engine Optimization (SEO) van je website. Dat betekent dat je website hoger in de resultaten komt bij Google. Door video’s op je website te zetten bezoeken mensen je website gemiddeld zo’n twee minuten langer. Verder neemt de waardering van je bezoekers toe. Google waardeert je website dan beter waardoor je hoger in de ranking komt.

 

1 minuut video = 1,8 miljoen woorden

Een van de sterkste eigenschappen van video is dat het rendement van de informatieoverdracht heel erg hoog is. Digital marketing expert James McQuivey kwam in 2009 met de opmerkelijke bevinding dat 1 minuut video gelijk staat aan 1,8 miljoen woorden. Dit kun je uiteraard met een korreltje zout nemen maar het is duidelijk dat de impact van video erg groot is.

 

Videomarketing laat zien wie je bent

Wat ik zelf een van de grootste pluspunten vind van video is de werkelijkheid die het weergeeft. De kijkers zien direct zaken die zij belangrijk vinden. Denk daarbij aan omvang van het bedrijf, de prettige werksfeer en professionele werkhouding van de mensen die er werk. Een video maakt dit meteen visueel zichtbaar. Dit waarderen de kijkers echt!

 

Pjotr Schelling

 

[1] Onderzoek emarketer.com

[2] Bron: SIDN

[3] Bron: rendrfx.com

[4] https://www.newcom.nl/socialmedia2017?page=socialmedia2017