Cameravrees is je grootste talent! + 5 tips die je gaan helpen

Waarschijnlijk heb je het zelf wel eens meegemaakt. Je hebt alles nog een keer goed doorgenomen, je weet zeker dat je niets bent vergeten. In de trein neem je nog eens alle dia’s van je presentatie door. Dan is het moment daar. Over vijf minuten begint je presentatie. Je voelt de zenuwen opkomen. De prestatie is gelukt maar je bent blij dat het erop zit.

Als je dit ooit hebt ervaren heb je kennis gemaakt met een van de grootste kansen van jouw business waar je op korte termijn grote stappen mee kan zetten. Hoe? Ik leg het je uit.

Angst voor spreken in het openbaar

Mensen vinden het vaak moeilijk om te spreken in het openbaar. Je praat immers voor een (grote) groep mensen en die hebben allemaal een mening over wat jij zegt. Je hebt het gevoel dat je onder een enorm vergrootglas ligt. Alles wat je zegt moet kloppen en de woorden moeten soepel uit je mond komen.

Deze angst is dezelfde als die van cameravrees. Het principe blijft hetzelfde. Jij hebt de aandacht en de kijkers zullen een mening hebben over wat jij zegt in je video. En ze letten waarschijnlijk niet alleen op wat je zegt want je komt namelijk ook nog eens volledig in beeld. Ze zullen je stem horen en de manier waarop jij tegen ze praat. Spannend!!

Zie cameravrees als een kans

Vandaag de dag zijn alle technische bezwaren om goede video’s te maken weggenomen door technologische ontwikkelingen. Iedereen kan een video maken. En de meerwaarde van video is natuurlijk enorm zoals de onderstaande infographic van Score.org laat zien. (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Cameravrees

Er is geen vorm van contentmarketing die zo sterk is als video. Je geeft je bedrijf een gezicht die mensen langer onthouden dan een logo. Potentiëleklanten hebben sneller vertrouwen in een bedrijf die waarde deelt met video’s dan enkel met teksten en stockfoto’s. En dan hebben we het nog niet eens over de gunfactor gehad…

Dat is een interessante combinatie. Er liggen heel veel mogelijkheden klaar om gegrepen te worden en tegelijkertijd durven veel mensen dit niet op te pakken. Veel ondernemers laten hun spreekangst zwaarder meewegen dan alle kansen die ze kunnen pakken.

Mocht je het zelf ook moeilijk vinden om voor een camera te praten? Ik heb hier een aantal tips voor je.

 

#1 gebruik een spiekbriefje

Cameravrees

Als je gaat spreken voor de camera, zorg er dan voor dat je de onderwerpen waar je het over wilt hebben op een spiekbriefje zet. Schrijf nooit hele zinnen uit! Die fout zie ik veel mensen maken. Op die manier ga je proberen de zinnen uit je hoofd voor te lezen en het gevolg is dat je praat als een robot.

 

#2 maak een niet perfecte video

Maak je video niet perfect. Dat klinkt misschien raar maar niets is altijd perfect. Ook een video niet. Als je de perfecte video wil maken dan is de kans groot dat het resultaat uiteindelijk tegen gaat vallen waardoor je de camera aan de kant legt. En dat is zonde! Er mogen best een paar foutjes in zitten zoals een verspreking of een kuchje. Dat is juist menselijk. Bovendien gaat het uiteindelijk om de inhoud van je video en zolang die goed is, is je video in de basis ook goed.

 

#3 let niet te veel op jezelf

Veel mensen vinden het raar om naar zichzelf te kijken als ze een video hebben gemaakt en om hun eigen stem te horen. Schaamte is een belangrijke oorzaak van cameravrees. Klinkt mijn stem echt zo zwaar? Zou ik altijd zo duf uit mijn ogen kijken?

Laat je er niet door afleiden! De kans is groot dat jij de enige bent die je om dit soort dingen druk maakt als het over jezelf gaat. Houd de focus en gericht  je onderwerp.

 

#4 het is niet live

Meestal sta ik achter de camera maar soms sta ik zelf ook voor de camera wanneer ik bijvoorbeeld een uitlegvideo maak. Net als iedereen voel ik ook een spanning wanneer ik voor de camera ga praten. Ik denk dan altijd: "Het is niet live en wat ik gefilmd heb kan ik zo weggooien." Deze gedachte zorgt ervoor dat de spanning verminderd word.

Een andere gedachte die mij helpt is: "Als ik iets op papier schrijf heb ik toch ook geen spanning? Waarom bij een video dan wel?" Logisch toch? Als je iets schrijft, kun je het ook altijd weggooien, verbanden, door de wc spoelen of gewoon online zetten ;)

 

#5 stel het maken van een video niet uit

Wat ik de laatste maanden gemerkt heb is dat je het maken van een video nooit moet uitstellen. Hoe langer je het filmen uitstelt, des te moeilijker je het voor jezelf maakt. Veel mensen zijn geneigd redenen te bedenken waarom ze GEEN video zouden opnemen terwijl ze daar helemaal niet mee bezig moeten zijn! Het is een veel betere mindset om redenen te bedenken waarom je WEL een video zou maken. Trek dus niet onnodig beren op de weg. Hou de weg vrij en start zo snel mogelijk met filmen!

Wat is bij jouw het sterkst? De kansen van videomarketing of je cameravrees? Ik zou het tof vinden als je een reactie achter laat.