De 5 belangrijkste videomarketingtrends van 2019

Het jaar 2018 loopt al bijna ten einde en daarom lijkt het me een goed plan om alvast vooruit te blikken naar de videomarketingtrends van 2019.

In de onderstaande video vertel ik de belangrijkste trends voor 2019. Vind je het fijn er om te lezen? Ik heb het ook uitgeschreven voor je.

Trend #1 Groei video op social media

Deze trend is niet nieuw en al een aantal jaar zichtbaar. Toch is het goed om te weten dat er nieuwe ontwikkelingen in 2018 geweest zijn die ervoor zorgen dat video in 2019 nog populairder gaat worden in verhouding tot andere vormen van content.

Kijk naar Instagram. Dit jaar hebben ze Instagram TV uitgerold. Een eigen platform die moet gaan concurreren met YouTube.

 Trend #2 Live video

Live video wordt steeds belangrijker als we het hebben over online video. Zeker Facebook en Instagram zijn dol op live video. want ze ranken live video hoger in hun algoritme dan gewone content en veel gebruikers waarmee je een connectie hebt, zullen een melding krijgen wanneer jij live bent.

Bovendien levert een live video gemiddeld 6X meer interactie op dan een gewone video. Dat is ook wel begrijpelijk aangezien je bij een live video meteen kunt reageren.

Nu denk je misschien van wat kan live video voor mijn business betekenen? Ik heb even een opsomming gemaakt van mogelijkheden:

  • Organiseer een live training: Hierdoor geef je realtime waarde aan je volgers of zelfs potentiële klanten. Ze kunnen direct vragen stellen waarop jij dan weer antwoord kunt geven. Hiermee geef je meteen een boost aan de relatie met je klanten.

  • Doe live verslag van een event: Organiseer jij regelmatig evenementen zoals open dagen, prijsuitreikingen etc. dan is het ideaal om hier verslag van te doen met een live video.

  • Productlanceringen: heb je een splinternieuw product dat je gaat lanceren? Ook dit is ideaal voor een livestream. Jouw volgers hebben dan meteen een visueel idee van het product. Bij nieuwe diensten of niet tastbare producten zoals software werkt livestream overigens ook prima.

  • Demonstraties: Geef een demonstratie van jouw product. Perfect om de USP's eens even goed naar voren te brengen. naderhand kun je nog een Q&A doen om nog extra aan de relatie met de kijker te werken.

Videomarketingtrends 2019

Bij live video is het altijd aan te raden om vooraf aan te kondigen dat je live gaat. Op de meeste platformen kun je dit vooraf aankondigen.

Ook goed om te weten als je live video's wilt gaan maken: de meeste live kijkers zitten op Facebook (45%) en youtube (%44).

Als jouw business nog niet zo veel volgers of bekendheid heeft, kun je een live video ook aankondigen in een een betaalde campagne.

Trend #3 Nog meer snackable video’s

Snackable video's zijn hot. Het zijn korte video's die snel te consumeren zijn en die tegelijkertijd best wel veel waarde met zich mee brengen. Meestal duren ze niet langer dan één minuut. Met name de laatste drie jaar zijn dit soort video's flink in opkomst. Dat komt mede door de komst van stories in social media. Een snackable video is altijd kort, krachtig en plezierig om naar te kijken. Eigenlijk is het "saaie" info op een leuke manier verpakt in een video.

Snackable video's zijn er in verschillende vormen. Denk aan vlogs, uitlegvideo's en korte testimonials enzovoorts.

Hieronder heb ik een leuk voorbeeld gevonden van zo'n snackable video. Filmmaker Youri Maas legt op een ludieke manier uit hoe een filmcamera bediend moet worden. Toch veel leuker dan een saaie handleiding?!

Trend #4 Video wordt King of the Funnels

Video is perfect voor het ontwikkelen van een relatie met je doelgroep en daarmee ook voor het aantrekken van nieuwe klanten. Video zal een steeds dominantere positie krijgen binnen je marketingfunnel(s). Ik zie ook dat steeds meer marketeers de meerwaarde van video beginnen te begrijpen. Ze zien dat video een behoorlijke boost geeft aan het vertrouwen en de gunfactor van bedrijven die videocontent maken voor hun doelgroep.

Trend #5 Video’s worden verticaal

Video’s worden steeds vaker op een mobiele telefoon bekeken. En omdat een telefoon meestal verticaal vaker verticaal vastgehouden worden, is het vaak beter om de video daarop aan te passen.

Facebook heeft onderzoek gedaan naar de invloed van verticale video op de gebruikers van het platform. Volgens Facebook keken mensen langer naar de video en ze zette eerder het geluid van de video aan.

Social media platformen passen gaan volop mee in deze trend. Zo kun je in het nieuwe Instagram TV alléén verticale video uploaden. Op zich logisch want je kunt de video’s ook alleen op een telefoon bekijken. Verder heeft YouTube dit jaar, in een update, de “zwarte balken” weggehaald die je wel eens zag wanneer je een verticale video op een computer bekeek.

Twee mooie voorbeelden dus van aanpassingen die de populariteit van verticale video’s aangeven.